Milujete a pijete kávu? Připravujete si ji každý den doma nebo v práci? Chodíte do kaváren a rádi byste pronikli do tajů přípravy tohoto jedinéčného nápoje?
Pak je tento kurz pro vás přesně to pravé kávové!
Během pár hodin se dozvíte vše, co potřebujete vědět, abyste mohli dělat tu nejlepší kávu po zbytek svého života. Každý den si budete moci vychutnat šálek dokonalého nápoje a ještě tenhle zážitek sdílet s ostatními. Káva totiž lidi odjakživa spojuje.
Nejdřív se naučíte rozumět kávě jako surovině: Jak ji degustovat. Jak poznat kvalitu. Co dělá s kávou pražení a mletí. Jak vybrat dobrý mlýnek. Jakou teplotu a množství vody použít…
Naučíte se připravit perfektní kávu doma, v kanceláři, nebo dokonce na cestách — od základních metod s pomůckami, kterou nejsou drahé a možná už je i máte (french press, moka konvička, filtrovaná káva, AeroPress), až po mistrovství přípravy espressa, šlehání mléka a latte art, jímž vykouzlíte spoustu obdivných úsměvů.
Vašimi průvodci budou dva z nejlepšíš českých baristů. Petra Střelecká a Adam Obrátil společně provozují vyhlášenou pražírnu a kavárny Industra.Coffee. Pracovali v nejlepších londýnských kavárnách, kde se dělalo až tisíc šálků kávy denně a za svůj profesní život jich společně připravili snad milión. Adam se mnohokrát umístil v prestižní soutěži Barista roku. Petra napsala přelomovou knihu Filtrovaná káva a v roce 2017 se probojovala až do nejužšího finále World Barista Championship v korejském Soulu jako jedna z nejlépe hodnocených baristek na světě.
Dovolte jim, ať vás zasvětí to světa výběrové kávy, která je nedílnou součástí světové gastronomie, a váš život s kávou to změní k lepšímu jednou provždy.
Zjistíte, že k perfektní kávě nepotřebujete profesionální kavárenský stroj. Naučíte se pracovat s dostupnými nástroji a vylepšíte si přípravu kávy tak, aby měla vždy skvělou chuť.
Dozvíte se, jak poznat dobrou kávu už při nákupu – jaký význam má původ zrn, metoda zpracování i pražení. Už nikdy nebudete kupovat špatnou kávu.
Dvě nejběžnější domácí metody přípravy kávy budete umět doladit k dokonalosti. Naučíte se správný poměr kávy a vody, ideální hrubost mletí i klíčové triky, díky kterým dosáhnete lepší chuti.
Porozumíte metodám V60 a Aeropress a zjistíte, jak si připravit dokonale čistý šálek plný jemných chuťových nuancí. Naučíte se pracovat s teplotou vody, rychlostí zalévání a dalšími faktory, které ovlivňují chuť výsledného nápoje.
Pokud doma máte espresso kávovar, ukážeme vám, jak ho správně nastavit, aby vaše káva chutnala jako v kavárně. Naučíte se pracovat s mlýnkem, časem extrakce a ideálním poměrem kávy a vody.
Naučíte se správnou techniku šlehání mléka a vytvoříte latte art, který posune vaši kávu na vizuální zážitek. Začnete s jednoduchými vzory a postupně se propracujete k pokročilejším motivům, jako je vícevrstvý tulipán.
Špatně vyčištěný mlýnek nebo kávovar může vaší kávě uškodit víc, než si myslíte. Naučíte se, jak správně pečovat o své vybavení, aby vám sloužilo dlouhá léta a vaše káva chutnala vždy skvěle.
Pokud se chcete do kávy ponořit ještě hlouběji, ukážeme vám, jak ochutnávají kávu profesionální baristé a jak rozpoznat různé chuťové tóny.
Své zkušenosti získával v Londýně, kde pracoval pro Taylor Street Baristas.
Adam se pravidelně účastnil baristických soutěží, kde mimo jiné získal prestižní titul vícemistra jako Barista roku 2018. Kromě provozování kavárny se věnuje pražení kávy a vedení kávových kurzů coby jeden z hybatelů kávové kultury v České republice. Společně s Petrou a týmem Industry také spolupořádá mezinárodní Wave Coffee konferenci pro kávové profesionály, na níž přednášeli řečníci z celého světa.
Třikrát zvítězila v soutěži Czech Brewers Cup (2014, 2015, 2017) a dvakrát se umístila na šestém místě ve světovém finále World Brewers Cup coby jedna z nejlépe hodnocených baristek na světě.
Své zkušenosti sbírala v Londýně, kde se poprvé setkala s výběrovou kávou a fenoménem specialty coffee. Po návratu do Česka spoluzaložila v Brně kavárnu Industra.Coffee, která se rychle stala vyhledávaným místem pro milovníky kvalitní kávy z celé České republiky i ze zahraničí.
V roce 2022 napsala knihu Filtrovaná káva, která se zaměřuje na metody přípravy a kulturu spojenou s tímto nápojem. Petra je také aktivní lektorkou kávových kurzů a působí jako porotkyně na mezinárodních baristických soutěžích. Její vášeň pro kávu a snaha o neustálé zlepšování přispívají k rozvoji kávové kultury v České republice i v zahraničí.
Skvělej kurz pokrývající všechny důležité oblasti přípravy kávy — doporučuju všem kávonadšencům i baristům. Škoda, že už nemáme žádnou kavárnu, protože tohle bych klidně pouštěl našim baristům v rámci školení!
Sloganistka a názvotvůrce
Kurz o kávě od Freeme mě jako kávového laika moc obohatil. Překvapilo mě, jak velký vliv může mít původ, zpracování a příprava kávy na její chuť, vůni, konzistenci... Miluju kávu a děkuji Petře i Adamovi, že mě tak krásně provedli základy i pokročilejšími technikami její přípravy.
Zakladatel a spolumajitel vyhlášených brněnských podniků Būcheck a Dezertína
Vřele doporučuji tento kávový kurz. Je zpracovaný tak příjemně, že jsem ho zhltl celý najednou. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých informací o kávě a její přípravě, a to způsobem, který mě velmi bavil. Například jsem zjistil, že mlýnkem můžu klikat, až dokud nedosáhnu vysněné hrubosti mletí 😃
European Coffee
Od Petry s Adamem jsem se toho nejen o kávě hodně naučil. Skrze provoz kavárny a pražírny, psaní knihy a organizaci baristických tréninků a eventů získali ojedinělý vhled do světa výběrové kávy nejen v Česku. Jsem nadšený, že ho teď sdílí i formou online kurzu.
„Díky Petře a Adamovi jsem si uvědomil, že příprava kávy není jen o zalití zrn horkou vodou nebo stisknutí tlačítka na kávovaru. Je to fascinující umění, kde každý detail může proměnit šálek kávy v nezapomenutelný zážitek. Až při natáčení tohoto kurzu jsem pochopil, kolik faktorů může ovlivnit výslednou chuť, a jaký rozdíl udělá správná technika. Petra a Adam mě vtáhli do světa kávy tak, že už nikdy nebudu vnímat její přípravu stejně jako dřív. Tento kurz je skutečným pokladem pro každého, kdo chce objevit krásu kávy a naučit se ji připravovat na mistrovské úrovni a to i v domácích podmínkách.’’
„Petra s Adamem jsou skutečnými průkopníky české kávové gastronomie. Když mě před lety zasvětili do světa výběrové kávy, proměnili tím můj zážitek z pití tohoto nápoje jednou provždy. Jejich nadšení a mistrovství teď můžete díky tomuto jedinečnému videokurzu zažít i vy. Je mi ctí, že jsem se na něm mohl jako producent podílet. Přeju vám spoustu šálků vynikající kávy a opravdové radosti, kterou vám to přinese.“
Ne, žádné speciální vybavení není nutné. Kurz je navržen tak, aby vám pomohl začít dělat lepší kávu už i se základním vybavením, které nejspí máte doma. Ukáže vám, jak dostat ze základních pomůcek maximum. Pokud se ale rozhodnete vyzkoušet nové metody nebo vylepšit své vybavení, dostanete užitečné tipy na výběr pomůcek, které skutečně dávají smysl. Je jen na vás, jak hluboko do světa výběrové kávy chcete jít!
Přístup ke kurzu dostanete ihned po zaplacení. Do emailu vám přijde i potvrzovací zpráva se všemi důležitými údaji. Kurz pak můžete sledovat jak na počítači, tak na mobilu nebo tabletu, a to odkudkoli. Potřebujete jen přístup k internetu.
Ano, záruka platí pro všechny, pokud kurz zakoupíte prostřednictvím této stránky a zaplatíte přes platební bránu. Jediné, na co se tato záruka nevztahuje, jsou tzv. multilicence pro podnikatele hrazené bankovním převodem oproti vystavené faktuře.
Ano, hrazená cena je vždy stejná bez ohledu na místo kupujícího.
Získejte pravidelnou dávku inspirace, novinek a tipů ze světa mistrovských kurzů českých profesionálek a profesionálů.
Kliknutím na „Chci info“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.
Jan Vlachynský
Zakladatel Baru, který neexistuje, a dalších legendárních brněnských podniků